Sunday, November 27, 2016

Sõitsime Adamiga tagasi oma mini-jõulushoping tuurilt ja kuna ma olen autos isehakanud DJ, siis proovisin hetkeks pühade meeleolu luua. Et tema jõululaulude vaenu natuke leevendada, lähenesin natuke loovamalt- panin mängima EESTI jõululaulud. Või noh, teada on et viis on üsna sama, aga tähendus on tõlkes ikka kaduma läinud.

Eks sealt tuli edasine arutelu sellest, kui tähtis siin on jõululauludes ikka mainida ära Jeesuslapse sünd ja eeslid ja karjased ja maeiteamis. Kui Eestis on lihtsalt puu tuppa toomine, piparkookide mugimine ja jõuluvana ootamine. Ja no sealt edasi muidugi see, et kuidas ma tean nii palju jõululaule peast, kui siin lapsed undavad jingle bells'i ja sellega saavad jõululauludele linnukese kirja umbes.. elu lõpuni.

Proovisin siis seletada, et kuna Eestis peab kingituse saamiseks laulu laulma, luuletust lugema või ükskõik mis vägitükiga lagedale tulema, siis lihtsalt PEAB oskama midagi.. Ja isegi kui ei taha osata, siis need jõululaulud hakkavad külge, vägisi! Ta teab, et eestlased on laulurahvas ja no põnev traditsioon eksole, midagi muud kui lihtsalt kingi kätte saamine ja asi ants. AGA..
Kuna Adam imeb pastakast probleemi välja sellisel kujul, mille peale ma eales tullagi ei oskaks siis seekord oli sama moodi! Talle ei mahu pähe, miks kasvatatakse Eesti lapsi viisil "kui sa loed luuletust, saad kingituse". Et point on ju selles, kas laps on TERVE AASTA hea laps olnud, mitte see, et kas oskab luuletust või mitte. Ükski laps ilma kingituseta ei jää ju, aga miks pannakse see laps pukki, närvitseb ja poetab pisara, et saada uued sokid??
No ja proovi siis seletada..
Tõin võrdluseks selle, et miks inglased panevad siis 24ndal õhtul (neil käib ju jõuluvana öösel ja 25ndal on pakid kuuse all..) lambi juurde klaasi piima, ühe jõulukoogikese (minced pie) ja põhjapõdrale porgandi. Igast asjast on hommikuks amps/lonks võetud. Isa poolt ilmselt.  Hakkasin minagi siis vastu jaurama, et miks te nuumate jõuluvana. Et kui ma oleks jõuluvana, siis käiks ma neli-viis maja läbi ja kõht on täis. Jah, ma saan täiesti aru, et see on tänutäheks ja kergeks kosutamiseks terveks ööks Jõuluvanale, aga no .. mida te nuumate?!

Samas tõesti, täiesti jänni jäin seletusega, et MIKS neid jõululaule vaja on ikka. Tänutäheks, et kinke tõid? Miks Jõuluvana tahaks kuulata miljardite laste laule, tal ju kiire niikuinii! Isegi inglaste juures ei jõua tervet kooki ära süüa vaid ampsu võtta, miks ta siis Eestis laste laule peaks terve sajandi kuulama?!

Jõudsime oma jauramisega nii kaugele välja, et mõtlesime juba, et mõtle kui huvitav see oleks, kui saaks kaksikud ja üks kasvaks Eestis ja teine Inglismaal.. Ja siis võrrelda, et kumbal oli parem lapsepõlv.
Mõlemad otsustasime ära, et Eesti lapsel. 

Ja kui keegi tahaks olla nii armas ja laadida youtube'sse mingeid normaalseid jõululaule.. Karavani on kuidagi imelik kuulata.. :D

4 comments:

  1. Ega UK-s ju ka 8kski laps sellep2rast kingita j22, et j6uluvanale piima ja k8psist ei j2eta. Ja ma omast lapsep6lvest k8ll ei m2leta, et see salmi 6ppimine suur ja raske kohustus oleks olnud, pigem lihtsalt midagi j6uluvanale n2itamaks, et teda on pingsalt oodatud. Lisaks, paljudes peredes ei ole see tegelikult 8ldse miski, mida vaid lapsed teevad, vaid ikka kogu pere veedab j6ulu6htu kuuse 8mber lauldes ja tantsides jms. Ehk on argumenteerimisel abiks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No sellega siin vaidle nagu seinaga! :D
      Seletasin minagi ju, et laulude õppimine ei ole kohustuslik, vaid need laulud päriselt on ka nii kaasahaaravad ja jäävad iseseisvalt meelde.. ja no ei ole ju raske jõuluvanale rõõmu teha! :D Aga ikka leiab Adam mingi argumendi ja me võime sellistel mõttetutel teemadel jaurata tunde. :D

      Delete
  2. Adamile: aga miks nad õpetavad eos toitu raiskama (jõuluvana jätab ju toidu alles, võtab ainult ampsu) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, Adam ei öelnud selle peale midagi enam, kui tõlkisin talle seda. :D :D Samas teada on, et vanemad võtavad koogist ampsu ja no kuna need on nii head, siis enne prügikasti jõudmist süüakse see jäänus kiirelt ära. :D

      Delete