Tuesday, January 26, 2016

Tahaks oma frustratsiooni välja elada sutsuke.
No ainult sutsuke.

Nimelt..
Kuu pärast jõule leidsin aja ja põhjuse, miks kirjutada ühest kingitusest, mis ma Eestist kaasa haarasin ja Adami jaoks kuusepuu alla poetasin.

Kuna ta megalt tahab eesti keelt õppida ja ta sõnavara on ikka uskumatult suur, siis mõtlesin et aitan kaasa ja lähenen asjale praktilisest küljest- et ta ei peaks online-kursuseid taga otsima, eks ma siis ostan talle õpiku. No päris õpiku ikka: paberist ja puha. Justkui oleks nagu motivaator asi kätte võtta ja tegema hakata..

Jalutasin kord oktoobris siis Rahva Raamatusse (rääkimata Apollost jms..) ja sain aru, et olukord on ikka nutune. No ilmselgelt mitte seepärast, et valik on liiiiiiiiiiiiga suur. Või liiga väike. Minu mureks oli see, et need õpikud on lihtsalt kergelt öeldes pasad. Enamus olid muidugi vene-eesti omad, aga ülejäänud inimesed? Vaevalt neid ülejäänud rahvuseid nüüd järsku Eestisse voolas nii, et raamaturiiulid tuli tühjaks osta!

Ma tahtsin nutma hakata, kui leidsin ühe raamatu, mis tundus 0-tasemele sobiv.
Ma tahtsin uuesti nutma hakata, kui taipasin, et isegi tööülesanded on EESTI KEELES. Kuidas üks 0-TASEMEL inimene peaks aru saama, mida ta üldse tegema peab? Irooniline oli muidugi see, et sinna oli märgitud, et on sobiv iseseisvaks õppimiseks. Ei noh, võta aga kätte ja hakka araabia keelt kodus õppima, teeb sama välja!

Hakkasin alla andma, kui leidsin mängu eesti lastele, kes tahaksid õppida inglise keele basics'eid. Ma saan aru, et see mäng oli suunatud eestlastele, aga miks mitte teha seda multifunktsionaalseks ja anda võimalus ka mitte-eestlastele õppida eesti keelt? Noh, teoreetiliselt seda saab teha, aga taaskord: mängu õpetus on ainult eesti keeles.

Räägin nimelt sellisest mängust.
Foto RA kodulehelt.


Nagu näha, on Adam jõudnud 8-aastase tasemele eesti keeles. :D
Tegelikult lihtsalt muid võimalusi tol korral RA ei pakkunud, seega oli Keelekärg parem kui mitte midagi.

Ühesõnaga, avas ta jõuluhommikul küll kingituse, tegime isegi selle kilest lahti AGA panime kõrvale, sest tundus kuidagi keeruline.
Eile õhtul oli siis see pidulik õhtu, kui tõime selle oma kapikesest välja, istusime põrandale ja hakkasime mängima.

Reeglid on nimelt sellised, et mängijate vahel jagatakse kaardid ja siis hakkad lihtsalt kordamööda üksteise külge neid laduma. Kuna tegu on KÄRJEGA, mis tähendab kuusnurkseid tükikesi, siis iga külje peal on kas inglise või eestikeelne sõna ja need peab kokku sobitama. Kes kaartidest enne vabaks saab, on võitja.

Esiteks.. Me mängisime seda kahekesi, mis tähendas, et meil on mõlemal 30 kaarti. Ütleme nii, et isegi monopol või linnade põletamine saab enne läbi, kui ma mahaasetatud kaardile oma 30 kaardi seest õige tõlke leian! Juba pärast teist kaarti me loobusime. Panime kõik kaardid kokku ja otsustasime, et paneme lihtsalt "puslena" kokku.

Teiseks.. Sõnad on üsna okeid. Samas, ma ei suutnud leida nende vahel seost, va et seal on kõik nädalapäevad ja palju värve. Aga näiteks "loendama" või "veerima"? Lisaks veel "tuuline, päiksepaisteline, postiljon".. Ja miks on seal nii paljud asjad mitmuses? Porgandid ja õunad ja maasikad?

Kolmandaks.. Ma miskipärast tundsin puudust ühest paberist, mis ütleks "õiged" vastused ette. Või noh, mis seal "mina" ikka puudust tundsin.. Aga kui see 8-aastane Adam laps mängib üksi seda mängu meie pusle-meetodil, kuidas ta kontrollib seda? Ta võib ju sohki teha AGA sellel pole mõtet. Vanem võib selle papri ära võtta ja asi lahendatud. Aga see tõepoolest aitaks!

Neljandaks.. See on keelekärg eksole.. Tahate näha meie lõpptulemust?


Kehv poolviltune kesköine pilt .. Aga saate aru jah, mis probleem on??
Karbi peal on kirjas, et kokku on 60 kaarti ja lugesin üle, ongi 60 kaarti. Aga mis kuradi disainiviga see selline on? Adam mitte ühtegi viga ei teinud, kõik lõpuks klappis omavahel sõnade õigsuse poolest. Aga tundub, nagu oleks üks kaart puudu!
Pange tähele- äärde jäävad "tühjad sõnadeta read", mis aitavad sul kärje kuju luua. Ja see, kus on see "auk", seal sees ongi see ääre tükk. Nagu oleks keskelt siis üks kaart puudu?!
Nagu ütlesin, lugesin üle ja ükski puudu polnud. Ma saan aru, et kui oleks 61 kaarti (üks pannakse alguses lauale ja kahele inimesele jääks 30 kaarti/nägu) .. siis oleks võimalus et inimesed jääks viiki? Oh, mu loogika .. vist ei tööta.

Aga palun palun PALUN seletage mulle ära, miks on teistes külgedes viis kaarti aga kahes küljes vaid neli sest "üks oleks nagu kadunud"? Kas mängu väljamõtleja ei saanud aru, et mõnes inimeses võib sellisel hetkel "perfektsionist" välja lüüa ja teda kohutavalt häirib see puuduv kaart? Ma saan matemaatiliselt sellest aru. Aga nagu .. wtf? Oli nii raske üks kaart lisaks teha v? 

*
Kui Adam ei teadnud mingit sõna, siis palus ta mul hääldada, ta hääldas järgi ja hakkas pakkuma mida see tähendada võiks.
Ma proovin mitte ta häälduse üle nalja teha, aga eesti keele puhul on tal itaalia aktsent.
"Nuga" hääldus oli *paneme silmad kinni nüüd* "nigga" ja "punane" oli "punaani".

Samas kui töölt koju sõidame, siis tihtipeale on meil väike eesti keele tund autos, kus ta küsib sellise küsimuse jälle, mida ma seletada ei oska. No ikka et miks meil ei ole on, in, out, to, jms eesti keeles vaid me paneme need sõnale otsa, no et laual, lauas, lauast, lauda. Et miks teha asi keeruliseks, kui saaks "laua peal, laua sees, lauast välja.." . :D

Ta oskab väga puhtalt küsida, kus on "sularahaautomaat" :D :D :D Tema pikim sõna eesti keeles, mis oli kusjuures üks tema esimestest!
"Kus asub sularahaautomaat?"
"Tere, mina olen Aadam." (mitte Ädam, vaid Aaaadam)
"Sa oled porgand."
"Palun mulle üks õlu."
"Kus asub meeste vets?"
"Kus asub bussi-/lennu-/rongijaam?"
"VABANDAGE!"
"MIDA?"
"Ma armastan Eestit."
"Sa oled sõõrik."
"Ma armastan kana." (aamazdan)
"Kullake, sa oled loll."
"Hommik. Tere õhtust. Tere päevast."

Raske on minul seda listi koostada, sest ma isegi ei mäleta, mida ta teab.. Hulk randoomseid sõnu ka veel otsa, mille vahel nagu paralleeli väga tõmmata ei oska, et kus tal selliseid sõnu läheks vaja. Aga ma olen siiralt üllatunud, kui kiirelt tal külge hakkavad need. Just eriti need natuke rumalamad sõnad.. Lubasin järgmine kord ta üksi toidupoodi saata koos listiga, mis on eesti keeles.

Minu lemmik tema suust on ikkagist pikk list tegusõnadest, ma ei tea kust ta need õppis. Vahel ta ikka vuristab mulle ette "sussutama-sussitama-suusatama-suitsetama-suitsutama" ja lisab sinna omaloomingut ka ikka sekka stiilis "suusitama-sussetama" .

Eilsest mängust õppis ta ära veel tuuline, vend, kollane, nuga, lammas.. Need vaid esimesed, mis mul meelde tulid.

Olen ta ikka paar korda vahele võtnud, kui ta proovib mu väikeõega FBs eesti keeles rääkida, soovib kas siis häid jõule või head uut aastat. Või vahel kirjutab "Sa oled loll." ja siis süüdistab mind selle kirjutamises muhahaha...

Aga jah ... mis te sellest lauamängust siis arvate?!







7 comments:

  1. See "mängulaud" on küll täiesti debiilne, kui ma keelt ei valdaks ja seeläbi kontrollida ei saaks, et kõik kaardid õigesti paigutatud on, oleks ma 100% kindel, et üks kaart on puudu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma arvasin ka, et kaart on puudu.. No et praak-komplekt või midagi.. Aga lugesin kaks korda kaardid üle, siis lugesin fotolt kokku.. :D Tahaks justkui kellegi poole pöörduda, et kas tõesti peaks see selline olema või mis, aga noh, kelle poole ma ikka oma gigamurega lähen? :D

      Delete
  2. Vajad PIN-koodiga varustatud pangakaart?

    Müüme füüsiliselt laaditud ATM-kaarte. See on krooneeritud kaart, mida saab kasutada sularaha väljavõtmiseks mis tahes ATM masinas. Need kaardid on saadaval Visa / MasterCardis. Seepärast töötab see kõikides ATM / ATM-seadmetes, mis võtavad vastu Visa / MasterCard Worldwide.

    Kas ma saan kasutada seda valmis olevat ATM-kaarti, et osta kaupu kauplustes? VÕI ONLINE OSTUKORV? MAKSTA ARVEID?

    Jah, selle füüsilise ATM-kaardiga saate seda POS-i kaudu kauplustes maksta. Selle ATM-kaardi teabe abil saate seda teha veebipõhiselt arveid või teha veebipoode. Selle kaardi tellimisel antakse teile täielik teave kaardi kohta. Samuti laadime teie kaardi uuesti, kui raha on ammendatud.

    Kas mul on vaja uut kaarti tellida, kui ma sain fondide lõpetajaks?

    Ei, kui olete juba tellinud meie kaardi, pole vaja uusi kaarte tellida, vaid võtke meiega uuesti laadimiseks. Saate hõlpsasti teie ATM-kaarti teie käsutuses uuesti laadida

    KUIDAS MUU RIIKIDELT SAADA PAKKUMIST?

    Kui olete Aafrikas, saate oma kaardi 2-3 päeva garanteeritud. Kui olete väljaspool Aafrikat, saab teie kaart teile garantii 3-5 tööpäeva jooksul.

    KUIDAS KAART on?

    See kaart on 100% turvaline. Sest see saadetakse teile kinkekaardiga.

    KAS TEIE MIS TAHES TEILE KÕIKI MUU KAARTI EI OLE KÄESOLEVATEST KAARDITEGA?

    Jah, me võime uuesti laadida mis tahes aktiivseid ja kehtivaid kaarte, mis tahes tüüpi kaarte, vaid võtke meiega uuesti laadimiseks (ettemaksekaardid, krediit- / deebetkaardid).

    KUIDAS SAADA ATM-kaarti?

    EMAIL: (Pakistanhackers2017@gmail.com) ...

    KUIDAS KUNAGI KAARTI?

    Me kasutame seda masinat MSR-i, et need kaardid krooniksid. Samuti võite osta ka selle masina. ATM-kaardi saate tellida kas kavandatud kaardi või tühja kaardi, kuid samas nende kohta teavet.

    EMAIL: (Pakistanhackers2017@gmail.com) .... Tänan

    ReplyDelete
  3. TASUTA PUUVILJAD JUHATA RIIGI RAHALISELT, PILDID PAKKUMIST PAKK CARD NOW
    Igapäevaselt saate 5 500 dollarit; kuus kuud

    Kas teadsite, et võite raha pantida kõikidest ATM-masinast, millel on häkkinud ATM-kaart?

    Korrige nüüd ATM-kaart, elage mugav ja luksuslik elu, mis teil on alati olemas
    Soovitud. Kasutajaid ei saa kinni hoida CCTV või jälgida, kuigi need kaardid on
    ebaseaduslik, kasulik.

    Võtke meiega ühendust e-posti teel (blankatmcardguru677@gmail.com)
    Sissemaksega pangaautomaatide vahetamiseks kasutatavad sularahaautomaadid on spetsiaalselt programmeeritud, sularahaautomaatidel saab kasutada sularaha väljavõtmist või makse pangaautomaatides
    P.O.S. kaupade jaoks.

    Pange tähele enne taotluse esitamist, see on otsene leping !!!
    Telli kohe: võtke meiega ühendust
    E-post: (blankatmcardguru677@gmail.com).

    ReplyDelete
  4. TASUTA PUUVILJAD JUHATA RIIGI RAHALISELT, PILDID PAKKUMIST PAKK CARD NOW
    Igapäevaselt saate 5 500 dollarit; kuus kuud

    Kas teadsite, et võite raha pantida kõikidest ATM-masinast, millel on häkkinud ATM-kaart?

    Korrige nüüd ATM-kaart, elage mugav ja luksuslik elu, mis teil on alati olemas
    Soovitud. Kasutajaid ei saa kinni hoida CCTV või jälgida, kuigi need kaardid on
    ebaseaduslik, kasulik.

    Võtke meiega ühendust e-posti teel (blankatmcardguru677@gmail.com)
    Sissemaksega pangaautomaatide vahetamiseks kasutatavad sularahaautomaadid on spetsiaalselt programmeeritud, sularahaautomaatidel saab kasutada sularaha väljavõtmist või makse pangaautomaatides
    P.O.S. kaupade jaoks.

    Pange tähele enne taotluse esitamist, see on otsene leping !!!
    Telli kohe: võtke meiega ühendust
    E-post: (blankatmcardguru677@gmail.com).

    ReplyDelete
  5. definitely if you're getting a trusted ethical hacker to help you with hack or clone of your spouse phones or even their social media accounts, like messenger, whatsapp instagram, and mails, etc. especially for spouses in distant relationship I will recommend you to this hacker with the email address, superior.hack WITH . he has helped me on several hack jobs since my friend introduced him to me, he's been so spectacular. for obvious reasons, I would not want to go into details on how he's helped me hack my spouses social media accounts and even my friends when they gossip.
    for relative hack jobs ranging from
    accounts hack
    CREDIT SCORE INCREASE
    CREDIT REPORT FIX
    EMAIL ACCOUNTS HACK
    WHATSAPP AND OTHER SOCIAL MEDIA HACK
    UNLOCK OF PHONES OF DATE / LATE RELATIVES
    and some other relative hack job, just hit him up
    SUPERIOR.HACK@GMAIL.COM OR TEXT/CALL(+16692252253), thumbs up for a job well done, that's my review

    ReplyDelete
  6. I’am Mrs Christina, I and my husband are here to testify about how we use United ATM black card to make money and also have our own business today. Go get your blank ATM card today and be among the lucky ones. This PROGRAMMED blank ATM card is capable of hacking into any ATM machine, anywhere in the world. It has really changed our life for good and now we can say we are rich and we can never be poor again. You can withdraw the maximum of $ 10,000 daily We can proudly say our business is doing fine and we have up to 20,000 000 (20 millions dollars in our account) Is not illegal, there is no risk of being caught because it has been programmed in such a way that it is not traceable, it also has a technique that makes it impossible for the CCTV to detect you.. For details and cost on how to get yours today, email the hackers on:  unitedblankatmhackcard@gmail.com    

    ReplyDelete